۱۳۹۰ آذر ۲۱, دوشنبه

دولت ایران با «بودجه سایه» به جنگ تحریم ها می رود

از احتمال تدوین «بودجه ی سایه» توسط دولت جمهوری اسلامی خبر داده است.دولت ایران در نظر دارد برای مقابله با تحریم های بین المللی، دو لایحه بودجه ارائه دهد تا در صورت بروز مشکلات مالی، بتواند آن غلبه کند.
پیش از این مجلس شورای اسلامی اعلام کرده بود که دولت باید لایحه بودجه را تا پانزده آذر ارایه دهد اما محمود احمدی نژاد هنوز این لایحه را تقدیم نکرده و اکنون خبرگزاری مهر می گوید تاخیر به این دلیل است که دولت قصد دارد لایحه «بودجه سایه» را هم تدوین کند.
بودجه سایه ، روشی در بودجه نویسی است که پس از پیش بینی بحران مالی در سال بعد،  دولت در کنار بودجه ی اصلی کشور، لایحه بودجه ی دیگری می نویسد که با درآمد کمتر و هزینه های پایین  تر تنظیم می شود. مثلا حالا که نفت ایران بشکه ای صد دلار می ارزد، در بودجه سایه، بر روی بشکه ای سی دلار حساب می شود.
رویه ای که یکبار در سال ۱۳۸۳ اعمال شد. همزمان با کاهش قیمت نفت و افزایش تهدید خارجی، شورایعالی امنیت ملی به دولت خاتمی پیشنهاد تدوین بودجه سایه را مطرح کرد که اجرا شد: در کنار بودجه رسمی ایران، بودجه ای با هزینه ها و در آمدهای پایین تر تنظیم شد.
یکبار هم در سال ۸۵ ، با ارایه پرونده اتمی ایران به آژانس بین المللی  انرژی اتمی، پیشنهاد تدوین لایحه سایه مطرح شد اما دولت احمدی نژاد با اصرار بر اینکه خطری وجود ندارد، از زیر بار تدوین لایحه بودجه ی سایه ، شانه خالی کرد.
بعد از اصرار جمهوری اسلامی ایران بر ادامه فعالیت اتمی غیر شفاف، در بهار امسال شورای امنیت سازمان ملل متحد، اتحادیه اروپا ، ایالات متحده آمریکا و چند کشور دیگر همچون استرالیا و کانادا، تحریم هایی علیه جمهوری اسلامی تصویب و اجرا کردند.
بودجه ی سال آینده اولین آزمون مقام های ایران برای مقابله با این تحریم های فراگیر است.
در ماه های گذشته، مقام های جمهوری اسلامی تاکید کرده اند که تحریم های فراگیر علیه ایران تاثیری نگذاشته اما ماه گذشته، باراک اوباما رییس جمهوری آمریکا اعلام کرد که تحریم ها علیه ایران شدیدا گزنده بوده و او به رایزنی ها برای ادامه منزوی کردن جمهوری اسلامی، ادامه خواهد داد.
قرار است انتخابات مجلس شورای اسلامی در ۱۲ اسفند برگزار شود. بطور سنتی نمایندگان باید برای تصویب لایحه بودجه، در دو ماه آخر سال ، وقت بگذارند. به همین دلیل مقام های مجلس ایران از دولت درخواست کرده بودند که لایحه بودجه را در زمان مقرر آن یعنی در ۱۵ آذر به مجلس بیاورد.
در شش سال گذشته، محمود احمدی نژاد، همیشه لایحه را بعد از این تاریخ به مجلس برده و حتی در سال گذشته، آنقدر تاخیر داشت که مجلس نتوانست در اسفند ماه لایحه بودجه را بررسی کند و بخشی از تصویب آن به سال جاری سپرده شد.

هیچ نظری موجود نیست:

ارسال یک نظر